Så blir du skuldfri

Att ha skulder upplevs ofta som en börda. Det gäller kanske främst om man har många smålån och krediter med höga räntor. En sådan situation kan sänka din kreditvärdighet och göra din vardag lite jobbigare. Om du befinner dig i ett sådant läge behöver du dock inte misströsta. Du är inte den enda som har hamnat i en knepig situation och det finns flera vägar att gå för att ta dig ur den.

1. Identifiera problemet

Om du är skuldsatt känner du kanske ångest över din situation. Du kanske inte öppnar alla brev från fordringsägarna för att det känns jobbigt. Det kan också vara så att du inte vet exakt hur stora dina skulder är. Om så är fallet är det viktigt att du börjar ta itu med problemet. Visst kan det vara jobbigt, men det enda sättet att ta dig ur situationen är genom att identifiera exakt vilka skulder du har, vem som ska ha betalt och vilka summor du är skyldig i dagsläget. Plocka fram papper och penna och gör en tydlig lista över alla skulder du har.

2. Se över din ekonomi

Steg nummer två är att ha en ordentlig koll på dina inkomster och utgifter. Hur ser din inkomst ut varje månad? Hur mycket lägger du på boende, räkningar, mat och transport? Spenderar du pengar på shopping och nöje? Gör en lista över dina inkomster och utgifter. Finns det några utgifter som du skulle kunna stryka? Netflix, shopping och fika på stan bör bortprioriteras om du är skuldsatt. Titta också på om du skulle kunna minska dina boendekostnader genom att flytta till ett billigare boende.

Slutligen bör du fundera över vilka transportmedel du använder. Om du har en bil som är helt avbetald kan du använda den om bensinkostnaderna inte är för höga. Är det däremot så att du har ett billån kan det vara klokt att göra dig av med bilen. Att ha bil behöver oftast inte vara en prioritet om du har skulder.

3. Öka dina inkomster

Med en högre inkomst går det snabbare att betala av skulder. Försök att hitta ett extrajobb, exempelvis som frilansare, så kan du få in en hel del extra pengar varje månad. Du skulle också kunna hyra ut ett rum om du har en lite större bostad. Titta också på vad du skulle kunna sälja. Har du en bil, möbler, märkesvaror eller andra tillgångar som du skulle kunna få lite pengar för?

4. Kontakta fordringsägarna

När du har koll på hur mycket du kan betala varje månad bör du kontakta fordringsägarna. Det är särskilt viktigt om du hamnat efter med betalningarna. Berätta om din situation och försök att göra upp en betalningsplan med varje företag. De flesta är villiga att hjälpa dig om de ser att du är ansvarsfull och vill göra rätt för dig.

5. Börja med de minsta skulderna

Flera studier har visat att det är enklast att bli skuldfri om du börjar med de minsta skulderna. Genom att betala av dem först kan du checka av dem från listan. Då får du en boost av självkänsla, eftersom du ser tydliga framsteg. Du kommer också att känna dig motiverad att fortsätta i samma riktning. Ett annat tips är att ringa fordringsägarna och höra om de kan tänka sig att gå ner i ränta innan du betalar. Chansen är nämligen stor att du kan spara in flera tusen kronor!

6. Samla dina lån

I många fall är det klokt att samla dina lån. Då har du bara ett enda lån att betala tillbaka, istället för fler. Det blir enklare att sköta betalningarna och dessutom är räntan mindre. För att bli beviljad ett samlingslån krävs det oftast att du har en någorlunda god kreditvärdighet och inkomst av tjänst.

7. Sök stöd eller inspiration

Om du är svårt skuldsatt kan du behöva stöd i form av skuldrådgivning. Många banker brukar erbjuda sådan rådgivning, likaså kommunerna. Genom att prata med en expert kan du snabbt få klart för dig vad som skulle fungera bäst i just din situation.