Handpenningslån

I samband med att man köper en bostad är det många bitar som ska falla på plats gällande det ekonomiska. Att en kontantinsats om minst 15 procent ska betalas vid tillträde har de flesta redan koll på, men något som inte alla är lika medvetna om är att man också ska betala en handpenning på 10 procent av köpesumman i samband med att kontraktet tecknas.

Hur fungerar handpenning?

En handpenning är är en summa du betalar i samband med att du skriver på köpehandlingarna för den bostad du ska köpa. Handpenningen ligger på 10 procent av din totala köpesumma och fungerar som en säkerhet för att du faktiskt ska köpa den bostad du budat på.

Eftersom handpenningen inte är en del av bolånet då den ska betalas innan tillträde till bostaden sker, är det många som väljer att ta ett så kallat handpenningslån.

Detta lån har en kort återbetalningstid och ska lösas i samband med att du får tillträde till bostaden.

Vad ska man tänka på vid handpenningslån?

När du tar ett handpenningslån bör du vara medveten om att detta lån ska betalas tillbaka i samband med att du får tillträde till din nya bostad. Många kvittar då denna kostnad med motsvarande del av kontantinsatsen, och löser det på detta vis.

Handpenningen är alltså inte en extra kostnad du ska betala utöver kontantinsatsen (det vill säga att du betalar totalt 25 procent av köpesumman i förskott), utan kan helt problemfritt lösas ut med hjälp av kontantinsatsen. Det innebär att du betalar av handpenningslånet med en del av din kontantinsats, och resterande 5 procent (eller mer om du tänkt lägga en högre kontantinsats) betalar du därefter in som vanligt direkt till banken.

Man skulle på så vis kunna likna handpenningen nästan vid en typ av deposition.

När du ansöker om ett handpenningslån är det smartast att göra detta via den bank där du har tagit ditt bolån. Ofta brukar det vara i bankens intresse att se till att du får detta lån till en fördelaktig kostnad, för att det inte ska påverka dina framtida betalningsmöjligheter på ett negativt vis.

Om du av någon anledning inte vill eller kan ansöka om ett handpenningslån hos din egen bank, bör du vara noggrann med att jämföra räntor på olika lån innan du bestämmer dig för var du ska ta ett handpenningslån.

Tänk på att ett rent handpenningslån alltid ska betalas tillbaka i samband med att du får tillträde till din nya bostad, och normalt sett brukar inte detta röra sig om en särskilt lång tidsperiod.

Kan man ta lån till handpenning på annat vis?

Det går naturligtvis att ta ett privatlån och använda till att betala handpenningen. Eftersom dessa lån inte är rena handpenningslån kommer villkoren därmed att se annorlunda ut, och så även räntesatsen. En av de största skillnaderna mellan ett vanligt privatlån och ett handpenningslån är återbetalningstiden, detta eftersom ett vanligt privatlån ofta har en mycket längre återbetalningstid.

Detta är också något du ska ha i åtanke om du väljer att ta ett privatlån för att kunna betala din handpenning. Även om återbetalningstiden sträcker sig till långt efter den dag du får tillträde till din nya bostad, rekommenderar vi ändå att du behandlar lånet precis som ett rent handpenningslån och därmed betalar tillbaka lånet i samband med tillträdet.

Anledningarna till detta är flera, men framförallt så handlar det om att det annars kommer bli en negativ belastning på din ekonomi – detta eftersom du nu kommer få betala avsevärt mer i lånekostnader varje månad än du fått göra om du inte haft detta lån.

En annan sak som du ska vara mycket observant på är att många banker inte godtar att du tar ett vanligt privatlån till handpenningen – åtminstone inte om du gör denna låneansökan efter att du fått ett lånelöfte. Det beror på att lånelöftet grundar sig på din nuvarande ekonomiska situation, och om du söker om fler lån efter att du fått detta löfte ändrar du också på dina ekonomiska förutsättningar – något som kan göra att banken väljer att dra tillbaka sitt lånelöfte så att du helt plötsligt står utan möjlighet att köpa bostad alls. Se därför till att på förhand rådgöra med din bank om vad som egentligen gäller.