Lån med betalningsanmärkning

Låna pengar trots en betalningsanmärkning

Jämför långivare

Lånasmart.nu hjälper dig som ska låna pengar med betalningsanmärkningar att jämföra lån från olika långivare, snabbt och enkelt. På så vis kan du hitta ett lån som passar just din ekonomi.

Kreditgivare
Lånebelopp
Om lånet
Krav som ställs
Min: 5000 kr Max: 600 000 kr
Ränta: 2,95% - 29,06% Uppläggning: 0-600 kr Löptid: 1 - 15 år
Minst 18 år 120000 i årsinomst Betalningsanmärkning: Ja
Min: 5000 kr Max: 600 000 kr
Ränta: 3,54% – 18,15% Uppläggning: 0 kr Löptid: 1 - 15 år
Minst 18 år 100000 kr i årsinkomst Betalningsanmärkning: Ja
Min: 10 000 kr Max: 500 000 kr
Ränta: 3,25% - 18,15% Uppläggning: 0 kr Löptid: 1 - 15 år
Minst 18 år 110 000 kr i årsinkomst Betalningsanmärkning: Ja
Min: 10 000 kr Max: 600 000 kr
Ränta: från 2,95% Uppläggning: 0 - 495 kr Löptid: 1 - 15 år
Minst 18 år 110 000 kr i årsinkomst Betalningsanmärkning: Ja
Min: 5000 kr Max: 400 000 kr
Ränta: 6,9% - 25,95% Uppläggning: 395 - 595 kr Löptid: 2 - 15 år
Minst 20 år 120 000 kr i årsinkomst Betalningsanmärkning: Ja
Min: 10 000 kr Max: 350 000 kr
Ränta: 2.95 - 29.95 % Uppläggning: 0 kr Löptid: 1 - 15 år
Minst 18 år 110 000 kr i årsinkomst Betalningsanmärkning: Ja

Ansöka om ett lån trots betalningsanmärkning

Att låna pengar med en betalningsanmärkning gör att man oftast får ett sämre utbud av lån eftersom många långivare ser en betalningsanmärkning som en indikation för att låntagaren inte är kreditvärdig, även om anmärkningen är gammal och man betalat av sin skuld. Dessutom är det i stort sett en regel att man får sämre lånevillkor om man har en betalningsanmärkning kontra om man inte har någon eftersom de kreditgivare som lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar anser att det är en större risk vilket resulterar i en högre ränta. Därför bör man vänta till betalningsanmärkningen förfallit innan man ansöker om ett nytt lån. Men ibland måste man ta ett lån ändå och då är det viktigt att vara noga och jämföra låneerbjudanden från olika långivare för att försäkra sig om att få det bästa lånet för just sin ekonomi.

Några sätt att påverka räntan för lånet är att visa upp en stabil ekonomi med helst en så hög inkomst som möjligt. Finns möjligheten så bör man ansöka om lånet tillsammans med en medlåntagare för att minska bankens risk att låna ut pengarna.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag om att en person eller ett företag inte har skött sina betalningar. Betalningsanmärkningen finns kvar i kreditföretagets register i tre år för privatpersoner och fem år för företag, något som gör det svårare att bli beviljad ett lån under perioden.

Om man vill veta om man har en betalningsanmärkning ska man vända sig till ett kreditupplysningsföretag som till exempel UC, Bisnode eller Creditsafe. Det är alltså inte Kronofogden som hanterar betalningsanmärkningarna som många tror, utan de förmedlar uteblivna betalningar till kreditupplysningsföretagen som sedan lägger in det i sina register.

Hur får man en betalningsanmärkning?

Som privatperson får man en betalningsanmärkning när Kronofogden meddelar ett så kallat utslag (beslut), vilket innebär att de fastställer att man ska betala det man är skyldig fordringsägaren. Detta leder sedan till att en anmärkning registreras hos kreditupplysningsföretagen.

Men detta sker endast om man inte bestrider ett inkassokrav eller betalningsföreläggande från Kronofogden. Det är därför viktigt att så snabbt som möjligt antingen betala skulden eller bestrida den för att undvika att få en betalningsanmärkning.

Kan man låna pengar trots en betalningsanmärkning?

Det finns ett flertal kreditgivare som lånar ut pengar till personer med betalningsanmärkningar, både mindre snabblån, men även större privatlån. Dock bör man vara medveten om att man som låntagare får sämre villkor än om man lånar utan betalningsanmärkning.

Ska man ansöka om ett privatlån gäller det att vara noga och jämföra olika lån innan man skickar in sin ansökan. Anledningen är att kreditgivarna ställer olika krav och gör en individuell bedömning av låntagarens ekonomi. Detta gör att lånevillkoren kan skilja sig åt, trots att man ansökt om samma belopp och återbetalningstid.

Eftersom räntan oftast blir högre när man lånar med betalningsanmärkningar bör man göra det att göra det man kan för att visa upp en stabil och bra ekonomi innan man skickar in sin ansökan. Detta kan bland annat vara att betala av smålån med höga räntor, eller kunna visa upp ett sparande.

Det är även viktigt att se till att betala av eventuella skulder till kronofogden då majoriteten av svenska långivare har som krav att låntagaren inte har några aktiva skulder hos kronofogden.

Krav för att låna med betalningsanmärkning

Det kan skilja sig en del mellan kreditgivarnas krav och villkor för att bevilja ett lån med betalningsanmärkning, men det finns några saker som i stort sett alla kräver och de är listade här.

  • Ålder Alla svenska kreditgivare har som krav att man är minst 18 år för att bli beviljad ett lån. Men det finns aktörer som har höjt gräsen till 20 år.
  • Årsinkomst. Det finns kreditgivare som kräver en årsinkomst på 110 000 per år. Men för att få ett bredare utbud av lån att välja mellan bör man ha en årsinkomst på minst 150 000 kr per år.
  • Inga skulder hos Kronofogden. Ett vanligt krav hos svenska kreditgivare är att låntagaren inte får ha några aktiva skulder hos kronofogden.
  • Folkbokföringsadress. De flesta långivare kräver att man är folkbokförd i Sverige och har varit det i minst 12 månader. Men de finns även dom som har 3 år som krav.

Lån med betalningsanmärkning och skulder

För den som har aktiva skulder hos Kronofogden är det väldigt svårt att bli beviljad ett nytt lån. Men det finns kreditgivare som hjälper personer som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Ett exempel på detta är Svea som erbjuder skuldfinansiering som är ett typ av samlingslån. Lånet är utformat för att hjälpa personer att betala av sina skulder hos kronofogden och minska sina månadskostnader för lånen.

Man bör dock vara medveten om att detta är ett typ av lån där det ställs betydligt tuffare krav än vid ett vanligt privatlån. Därför bör man inte ansöka om skuldfinansiering förrän man har gjort det man kan på egen hand för att lösa sin ekonomiska situation.

För den som befinner sig i en så svår ekonomisk situation där man inte kan betala av sina skulder på egen hand, bör man kontakta sin kommun för skuldrådgivning. Alternativt vända sig till Kronofogden för att ansöka om skuldsanering.

Hur mycket kan man låna?

Även om utbudet av lån minskar när man dragit på sig en betalningsanmärkning så finns det kreditgivare som lånar ut upp till 600 000 SEK till personer med betalningsanmärkningar men det gäller att ha betalat av sina skulder hos kronofogden och se till att man har en stabil och säker inkomst för att öka sina chanser att bli beviljad ett lån. Eftersom räntan oftast sätts individuellt utifrån låntagarens ekonomiska situation så har även en stabil och hög inkomst en positiv inverkan på lånevillkoren som resulterar i en mindre månadskostnad för lånet. För den som är ute efter att låna ett mindre belopp finns det även kreditgivare som lånar ut snabblån till personer med betalningsanmärkningar. 

Privatlån med betalningsanmärkning

Eftersom ett privatlån oftast är på ett högre belopp med en längre återbetalningstid så är det viktigt att jämföra olika privatlån för att hitta det lånet som passar låntagarens ekonomi bäst. Vissa föredrar att ha en lägre månadskostnad men istället betala av lånet under en längre tid, medan andra föredrar att betala av mer per månad och på så vis betala av lånet i en snabbare takt. Därför är det svårt att ge några konkreta råd, utan det är upp till var och en att välja ett lån som passar dom bäst.

När man ska ta ett privatlån med en betalningsanmärkning så är det ännu viktigare att vara noggrann i processen att välja rätt långivare eftersom man får en högre ränta på grund av sin betalningsanmärkning.

Snabblån med betalningsanmärkning

Ett snabblån är ett lån på en mindre summa pengar med en optimerad ansöknings och utbetalningsprocess för personer som behöver pengar snabbt. Snabblånen finns med både med fasta avgifter och rörlig ränta beroende på vilket lån och kreditgivare man väljer. Något man bör vara medveten om när man ansöker om ett snabblån med betalningsanmärkning är att lånen oftast har höga avgifter i förhållande till hur mycket man lånar. Därför bör man endast ta ett snabblån om man vet att man kan betala tillbaka det under låneperioden. Hamnar man i situationen att man inte kan betala tillbaka lånet i tid kan även ett litet lån bli väldigt dyrt över tid.

Samla lån med betalningsanmärkning

Om man har ett flertal mindre lån och krediter kan det oftast vara bättre att ersätta dom med ett större lån, oftast kallat samlingslån. Förutom att få en bättre överblick av sina kostnader för lånen så kan man även sänka sin månadskostnad.

Detta eftersom små lån nästan alltid har högre räntor och avgifter än ett samlingslån som är utformat för att betalas tillbaka under en längre period. Därför kan man få mer pengar över genom att samla sina lån och krediter och på så vis använda överskottet till att öka amorteringstakten och bli skuldfri snabbare.

För den som vill samla lån med betalningsanmärkning är utbudet av kreditgivare färre än för en person utan betalningsanmärkning, men det finns fortfarande ett relativt stort utbud av kreditgivare som erbjuder samlingslån till personer med betalningsanmärkning. Det lättaste sättet att hitta ett lämpligt samlingslån är att använda en tjänst som Lendo eller Sambla. Dessa aktörer hjälper sina kunder att jämföra lånevillkor från olika kreditgivare för att säkerställa att de väljer det lånet som passar dom bäst.

Låna med betalningsanmärkning utan UC

Det finns flera kreditgivare som erbjuder mindre lån med betalningsanmärkning utan en kreditupplysning hos UC. Istället för att använda sig av UC, använder de sig av ett annat kreditupplysningsföretag, oftast Bisnode eller Creditsafe. Vilket gör att det inte registeras någon kreditupplysning hos UC när man ansöker om lånet.

Detta kan ju låta bra för den som vill undvika att försämra sin kreditvärdighet när ansöker om ett nytt lån. Många kreditupplysningar kan nämligen leda till en försämrad kreditvärdighet. Och en försämrad kreditvärdighet kan i sin tur leda till att man blir nekad att hyra en bostad, köpa saker på avbetalning eller ta nya lån.

Men man bör vara medveten om att ett lån utan UC oftast är dyrare än ett lån där kreditgivaren använder sig av UC. Därför är det extra viktigt att jämföra lån utan UC för att hitta det bästa lånet.

Lån med direkt utbetalning och betalningsanmärkning

Även om en betalningsanmärkning begränsar antalet kreditgivare som erbjuder snabblån med direktbetalning, så är det långt i från en omöjlighet att bli beviljad ett lån. Det är allt fler kreditgivare som erbjuder snabblån trots betalningsanmärkningar så länge låntagaren kan visa upp en stabil ekonomi i övrigt.

Dock bör man vara medveten om att snabblån är högkostnadskrediter och kan snabbt bli väldigt dyra om man inte betalar tillbaka lånet i tid. Därför bör man tänka sig för innan man skickar in sin ansökan så man är säker på att man kan betala tillbaka lånet i tid.

Hur ökar jag mitt kreditvärde efter en anmärkning?

Det finns flera sätt att förbättra sitt kreditvärde efter en betalningsanmärkning. De två främsta tipsen vi har är att fokusera på att betala av smålån och dyra krediter, samt att öka inkomsten i hushållet. Men ett annat tips är att undvika att köpa saker på faktura.

Anledningen är att det dels ökar risken att missa att betala en faktura i tid, men det kan också minimera antalet kreditupplysningar. Detta eftersom företag som erbjuder fakturabetalning behöver göra en kreditupplysning innan de godkänner kunden för fakturabetalning. Det här något som många glömmer och som kan leda till onödigt många kreditupplysningar, som i sin tur påverkar kreditupplysningen negativt.

Slutligen så är det såklart bra att sätta upp ett sparande så man kan visa upp en bra och stabil ekonomi nästa gång man ska ansöka om ett lån.