Låna till kontantinsats

Att på egen hand spara ihop pengar till en kontantinsats kan vara en svår uppgift. Skulle det vara så att du inte har möjlighet att spara ihop eller inte har tillräckligt med pengar, kan du istället låna från en bank eller långivare. Idag är möjligheterna att låna till en kontantinsats mycket stora och det finns flera aktörer att välja mellan.

Det finns ingen möjlighet att använda sig av det vanliga bolånet för att finansiera den kontana del av bostaden som måste betalas. Denna del utgör 15 % av bostadens totala värde och måste alltså betalas in direkt. Om du vill använda dig av ett lån för att finansiera din kontantinsats behöver du använda dig av ett lån utan säkerhet. Dessa lån kallas även för privatlån eller blancolån och har en högre ränta än bolånet. Innan du lånar till din insats behöver du dock ha koll på hur det fungerar och hur du ska gå tillväga och det berättar vi mer om här!

Måste man ha en kontantinsats för att få ett bolån?

En mycket vanlig fundering är om det krävs en kontantinsats för att man ska kunna få ett bolån och svaret på den frågan är ja. Om du inte har en kontantinsats så kommer du inte heller att få ett bolån beviljat. Med det sagt betyder det att du inte kan köpa en bostad om du inte har båda delarna, förutsatt att du inte har sparat ihop det totala beloppet för bostaden på egen hand. Skulle det vara så att du inte har hela eller delar av kontantinsatsen kan du dock finansiera detta med hjälp av ett lån.

Det är inte ovanligt att banken som beviljar ditt bolån vill se vart kontantinsatsen kommer ifrån. Därför är det rekommenderat att du alltid sparar dokumentation på detta. Kom ihåg att ett privatlån för en kontantinsats bidrar till högre månadsavgifter, eftersom du (med bolånet) kommer att ha två lån och räntor att hantera.

Låna hela kontantinsatsen

Det finns flera orsaker till varför man kan vara i behov av att låna pengar till sin kontantinsats för bostadsköpet. Oftast handlar det helt enkelt om att man inte har möjlighet eller tid nog att spara ihop till den själv. När du ansöker om ett lån för din kontantinsats är det dock inte säkert att du kommer att få hela beloppet beviljat, även om det är just det totala beloppet som du har ansökt om. Orsaken till detta är helt enkelt att olika långivare har olika regler och riktlinjer om vad som gäller kring detta. Det kan vara så att du endast blir erbjuden delar av kontantinsatsen och får således finansiera resterande belopp själv.

Med det sagt är det dock inte säkert att du inte får hela beloppet beviljat. Om du har en fast inkomst och en god kreditvärdighet är chanserna större.

Hur stor måste kontantinsatsen vara?

Vid ett bostadsköp är kontantinsatsen alltid 15 % av det totala beloppet för huset eller lägenheten. Det betyder alltså att ditt bolån endast kan utgöra 85 % av det fullständiga priset. Innan du ansöker om ett lån för din kontantinsats måste du alltså se till att räkna ut hur mycket du behöver låna. För att lyckas med detta måste du utgå från vad det är för bostad som du är intresserad av och därefter ansöka om lånelöfte. Det är via lånelöftet som du kommer att få en tydligare bild av hur mycket du som mest kommer att kunna köpa bostaden för. När du vet detta räknar du bara ut hur mycket 15 % av det totala beloppet är och där har du din kontantinsats.

Hitta en bra långivare

För att du ska kunna känna dig säker på att du har hittat den bästa långivaren för ditt kontantinsatslån är det rekommenderat att först jämföra aktörerna och bankerna mot varandra. När du jämför kommer du att kunna se vilket företag som kan erbjuda de bästa villkoren, den bekvämaste löptiden och den lägsta räntan för ditt lån. Orsaken till varför detta är så viktigt är helt enkelt att du inte ska behöva göra dig av med pengar i onödan och få högre månadsutgifter än du behöver ha.

LÄS MER: Jämför privatlån för lägre ränta

I en jämförelse kan du snabbt se vad du får för ränta för kontantinsatslånet. Observera att det inte är ovanligt att räntan för detta lån är högre än för bolånet. Anledningen till detta är helt enkelt att ett privatlån inte har någon säkerhet. Banken kommer inte att kunna använda sig av din bostad eller bil för att få pengarna tillbaka om du skulle missköta dina betalningar. De kan bara förlita sig på att du kommer att sköta dina skulder i tid.

En annan sak som är viktig att ha i åtanke är återbetalningstiden. Här behöver du se till att välja en tid som faktiskt är baserad på de ekonomiska förutsättningar som du har. Är du osäker på om du klarar av månadsbeloppet är det alltid bättre att välja en längre löptid och betala av mer de månader du har möjlighet.