Låna utan fast inkomst

Idag är en fast anställning inte lika vanligt som det var förr. Allt fler anställningsformer har tagit plats på marknaden och det innebär att man till exempel kan vara timanställd, visstidsanställd, arbeta extra eller arbeta som vikarie.

Förr var en fast anställning nästan ett krav för att man skulle få låna pengar från en bank, men idag är det inte längre ett måste, förutsatt att du har en god kreditvärdighet.

Den fasta anställningen är ett skydd för banken eller långivaren och säkerställer att du har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid. En fast anställning får inte hävas utan mycket specifika orsaker och därför ser banken detta som en mycket stor trygghet och du blir en kreditvärdig låntagare.

Tack vare en sådan anställning blir din inkomst mycket säkrare och det ger större chans för dig att få ett lån med lägre ränta. Detta innebär dock inte att du inte kan låna om du inte är tillsvidareanställd.

Ansöka om lån utan fast inkomst – Jämför innan du väljer

En fast anställning behöver inte innebära att du har en trygg och ordnad ekonomi, även om du har en säkrare inkomst varje månad. Idag kan man vara egenföretagare, frilansare eller vikarie och ha precis lika balanserad och bra ekonomi som en fastanställd person har.

Det som däremot kan sätta käppar i hjulen är att du inte kan garantera banken samma inkomst varje månad. Ibland flyter allt på precis som det ska och du får ett jobb efter ett annat. Sen kan det komma längre perioder där jobberbjudandena är mer begränsade och ekonomin sätts på prov.

Att ansöka om ett privatlån utan en fast anställning är inte speciellt svårt, men det gäller att hitta en bank eller långivare som erbjuder lånet utan detta som krav.

Det första steget i ansökningsprocessen är att hitta en sådan. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en låneförmedlare och jämför erbjudanden mot varandra. Att ansöka utan en fast anställning kan innebära att din ekonomi blir mycket påfrestad och då är det viktigt att du har valt ett privatlån som är så billigt som möjligt, t.ex. med en låg ränta och utan onödiga avgifter.

Belopp, löptid och kreditupplysning

Nästa steg är att fylla i dina personliga uppgifter, samt lämna information om hur mycket du vill låna och vilken önskad löptid som du vill ha. Löptiden är den tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. För privatlån brukar denna ligga någonstans mellan 1-10 år, men variationer kan förekomma. När ansökan är inskickad kommer en kreditupplysning att tas. I kreditupplysningen får banken information om hur din ekonomi ser ut, såväl som information om eventuella nuvarande skulder och eventuella betalningsanmärkningar eller Kronofogde.

Genom denna kreditupplysning tas sedan ett beslut på hur kreditvärdig du är och om du anses vara en högrisklåntagare eller inte. Att inte ha en fast anställning behöver inte innebära att du får avslag på din ansökan, men det höjer inte heller chansen för att få lånet beviljat.

Låna med en medsökande och öka dina chanser

Den som vill öka chansen att få ett lån beviljat kan använda sig av en medsökande. En medsökande är ytterligare en person som kan tänka sig att stå på lånet. På så vis är det inte bara din inkomst och kreditvärdighet som kommer att beaktas, utan den gemensamma kreditvärdigheten. Två inkomster är naturligtvis bättre än en. Det som är viktigt att vara medveten om är att den medsökande kommer att bli betalningsskyldig för lånet om huvudlåntagaren inte har möjlighet att betala i tid. Se därför till att du alltid har medsökandes godkännande innan du använder dig av någons uppgifter.

Risker med att låna utan fast inkomst

Tack vare det stora utbudet av olika långivare och de allt mer bekväma lånevillkoren har fler människor möjlighet att låna pengar. Du kan ansöka om ett privatlån utan UC, trots betalningsanmärkningar och oavsett om du har en fast anställning eller inte. Detta har gett möjligheter till allt fler som är i behov av finansiering, men att låna på dessa grunder är inte alltid något positivt.

Det finns flera anledningar till varför du bör vara extra försiktig om du ska låna utan en fast anställning. Du kommer till exempelvis att behöva vara säker på att din ekonomi alltid är hållbar nog för att betala tillbaka lånet varje månad, även under de perioder där inkomsten inte är lika hög eller du inte har något jobb. I dagsläget kanske din inkomst ser väldigt bra ut, men hur kommer det att bli om 6-12 månader?

En annan sak du bör vara uppmärksam på är risken att få en högre ränta och sämre lånevillkor. Det är troligt att du kommer att ses som en mer riskfylld låntagare (med en låg kreditvärdighet) och därför bör du alltid jämföra lånevillkor innan du väljer ett lån. Genom att jämföra kan du säkerställa att du har gjort det yttersta för att hitta det billigaste lånet.