Jämför privatlån

Jämför och hitta ett privatlån med låg ränta

Jämför långivare

Lånasmart.nu hjälper dig att jämföra privatlån från olika långivare. På så vis kan du hitta det bästa privatlånet med lägst ränta.

Privatlån – Lån utan säkerhet

Privatlån eller blancolån som det också kallas är ett lån utan säkerhet vilket innebär att man lånar pengar som man kan spendera på vad man vill. Detta skiljer sig från till exempel ett bolån eller ett billån där banken har bilen eller bostaden som en säkerhet om låntagaren inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Därför brukar privatlån ha en högre ränta än bil och bolån, eftersom banken tar en större risk.

Privatlån har en rörlig ränta som bestäms av en rad olika faktorer men några av de största är inkomst, vilken typ av anställning man har samt om man har några betalningsanmärkningar. Betalningsanmärkningar behöver nödvändigtvis inte vara ett problem, men det gör att man har färre långivare att välja mellan.

Jämför lån

Krav för att bli beviljad ett privatlån

Alla långivare har olika krav och villkor för att bevilja ett lån men det finns några krav som i stort sett alla kräver och de är listade här.

  • Folkbokföringsadress. Majoriteten av alla svenska långivare kräver att man är folkbokförd i Sverige och har varit det i minst 3 år.
  • Ålder. Man måste vara minst 18 år för att låna pengar i Sverige, men många låntagare kräver att man är minst 20 år. Det finns dock långivare som satt högre ålderskrav för att minska risken att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet.
  • Inkomst. Majoriteten av svenska långivare har ett inkomstkrav för att man ska bli beviljad ett lån. Detta skiljer sig mellan olika långivare och hur stort belopp man vill låna men de flesta vill se en årsinkomst på minst 110 000 till 150 000 kr per år.
  • Betalningsanmärkningar och skulder. I stort sett alla långivare nekar låneansökningar från personer med aktiva skulder. Dock finns det ett flertal långivare som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar. Det kan dock skilja mellan olika långivare hur länge det måste gått sendan man fått betalningsanmärkningen samt hur många anmärkningar man får ha.

Hur stort privatlån kan man få?

Storleken på ett privatlån baseras på låntagarens betalningsförmåga och bestäms genom en individuell bedömning av låntagarens ekonomiska situation. Eftersom bedömningen är individuell så kan olika långivare göra olika bedömningar, vilket gör att man kan få låna olika mycket pengar. Det är därför det är så viktigt att jämföra privatlån.

Med det sagt så har samtliga långivare ett maxbelopp för samtliga låntagare, oavsett ekonomisk situation. Detta brukar stå angivet på långivarens hemsida och varierar vanligtvis mellan 300 000 till 600 000 kronor för ett privatlån utan säkerhet.

För att underlätta för våra besökare har vi skapat en tabell som listar långivare samt hur mycket pengar respektive långivare lånar ut. Detta för att underlätta att hitta det bästa lånet med lägst ränta.

TIPS: Om man är nyfiken på hur mycket pengar man kan låna så kan man använda Lendos lånekalkylator där man fyller i inkomst, boendekostnad och antal barn. Så får man fram ett estimat av hur mycket pengar man får låna.

Hur bestäms räntan för ett privatlån?

En vanlig fråga som ofta dyker upp när man ska ansöka om ett privatlån är vad som bestämmer räntan för lånet och framför allt, hur man hittar ett lån med så låg ränta som möjligt.

Varje långivare gör en individuell bedömning för respektive låntagare utifrån personens förmåga att betala tillbaka lånet. Därför är det fördelaktigt att ha en hög inkomst och en säker anställningsform, samt att visa upp en stabil och välskött ekonomi som möjligt när man ansöker om lånet. Detta eftersom det visar att man kommer kunna betala tillbaka lånet även i framtiden. Om man istället har en oregelbunden inkomst och en osäker anställningsform tar långivaren en större risk eftersom låntagaren ekonomiska situation kan ändras under lånetiden.

Vad är annuitetslån och rak amortering?

Skillnaden mellan annuitetslån och lån med rak amortering är sättet att betala tillbaka lånet. Ett annuitetslån innebär att låntagaren betalar en fast summa för amorteringen och räntan under hela återbetalningsperioden. Ett lån med rak amortering innebär istället att man amorterar man lika mycket under återbetalningsperioden, men räntan ändras i takt med att lånet betalas tillbaka. Det gör att man betalar mer i början av lånets löptid och mindre i slutet.

Annuitetslån

Rak amortering

Hur mycket kostar ett privatlån?

Kostnaden för ett privatlån bestäms främst av tre olika saker: Uppläggningsavgiften, lånets ränta och aviavgiften. Därför är det viktigt att vara nog med att räkna in samtliga kostnader när man jämför privatlån för att få en rättvis bild av den totala lånekostnaden för lånet och inte bara jämföra lånen räntor.

Det är nämligen inte helt ovanligt att kreditgivare kör kampanjer där de erbjuder privatlån utan uppläggningsavgift för att locka till sig nya kunder. Detta är något man kan utnyttja för att få en lägre kostnad för lånet. Aviavgiften brukar gå att undvika genom att be om att få betalningsavierna för lånet digitalt istället.

Nedan har vi tagit fram ett räkneexempel för att man ska få en överblick av hur mycket ett privatlån på 250 000 kronor med en återbetalningstid på 12 år skulle kosta.

Räkneexempel

Ett annuitetslån på 250 000 kr med en löptid på 12 år (144 avbetalningar) som har en effektiv ränta på 5,69% ger en månadskostnad på 2 382 kr/månad. (Ingen start-/aviavgift.)

Total kostnad för lånet blir 342 968 kr.

Hur snabbt betalas ett privatlån ut?

Vanligtvis betalas ett privatlån ut till låntagarens bankkonto inom 1 – 3 arbetsdagar, men det kan variera något mellan olika kreditgivare samt vilken bank låntagaren har. Det brukar inte vara några större problem att få pengarna utbetalda om man har någon av storbankerna, men man bör säkerställa det genom att läsa igenom lånevillkoren innan man ansöker om lånet.

Anledningen att det tar lite längre tid att bli beviljad ett privatlån och få ett utbetalt till sitt bankkonto är främst för att det ska göras en kreditkoll av en handläggare som säkerställer att de uppgifter man angett i låneansökan är korrekt.

Det gör låneprocessen långsammare för privatlån än till exempel ett snabblån med direkt utbetalning, där man kan få pengarna utbetalda redan efter några timmar.

Hitta ett privatlån med en låneförmedlare

Ett effektivt sätt att hitta rätt privatlån är att ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare lånar inte ut pengar utan agerar istället mellanhand mellan den som ansöker om lån och långivare och banker. Genom att ansöka om ett privatlån via en låneförmedlare behöver man bara skicka in en ansökan och det tas bara en kreditupplysning.

Lånförmedlaren skickar sedan vidare låneansökan till de långivare och banker som de samarbetar med och får svar från de som är villiga att låna ut pengar till låntagaren.

Slutligen presenteras låneerbjudandena för låntagaren som i lugn och ro kan välja det lånet som passar bäst. Förutom att snabba upp processen att få fler låneerbjudanden samtidigt så ökar man även sina chanser att få bättre ränta och villkor för lånet eftersom man får fler privatlån att välja mellan.

Bästa låneförmedlare för privatlån 2023

Nedan har vi sammanställt de bästa låneförmedlarna 2023 baserat på deras kunders omdömen av företagen på Trustpilot.com

Bästa låneförmedlare 2023

Baserat på omdömen på trustpilot.com
  1. Lånekoll: 4,9/5 (Bra på privatlån)
  2. Sambla: 4,8/5 (Bra på privatlån med betalningsanmärkning)
  3. Advisa: 4,7/5 (Bra på samlingslån)
  4. Lendo: 4,7/5 (Bra på privatlån)

Privatlån med anmärkningar

Om man har dragit på sig en betalningsanmärkning är det generellt sett svårare att bli beviljad ett privatlån men det finns fortfarande långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkningar. Oftast får man sämre lånevillkor när man lånar med en betalningsanmärkning eftersom banken tar en högre risk att låna ut pengar till någon som misskött sin ekonomi tidigare.

Det viktigaste är att visa upp en välskött och stabil ekonomi för långivaren för att öka sina chanser att bli beviljad ett lån. Kan man bör man vänta ut tiden tills betalningsanmärkningen går ut för att på så vis få bättre lånevillkor och lägre månadskostnad på lånet.

Samla privatlån

För den som har dragit på sig flera mindre privatlån kan det löna sig samla ihop lånen till ett stort lån istället. Förutom att bara få en aviavgift istället för flera brukar större privatlån generellt ha en lägre ränta och längre återbetalningsperiod vilket resulterar i en lägre månadskostnad.  Dessutom får man en bättre överblick av sin ekonomi och det blir lättare att budgetera för ett stort lån istället för att hålla reda på månadsavgiften för flera mindre lån.

När man blivit beviljad nytt lån får man antingen pengarna insatta på sitt konto för att betala av de mindre lånen på egen hand, eller så får man specificera var man har lån samt den totala summan och så betalar kreditgivaren lånen utan att de sätts in på kontot.

Ansök om privatlån med medsökande

Ett bra sätt att öka sina chanser att få så bra lånevillkor som möjligt är att ansöka om ett privatlån med medsökande. Fördelen med att ha en medsökande på lånet är att banken ser det som en större säkerhet eftersom det då är två som är betalningsansvariga för lånet, detta brukar resultera i att banken ger en bättre ränta än om man ansöker om lånet på egen hand.

Förutom bättre ränta kan även medsökande göra att man får låna ett större belopp eller att man blir beviljad ett lån trots att man saknar en tillräckligt hög och stabil inkomst.

Privatlån till kontantinsats

Med dagens bostadspriser kan det ta flera år att spara ihop till en kontantinsats och i vissa fall kan man behöva låna pengar till kontantinsatsen.

Eftersom man endast kan finansiera 85% av bostadspriset med ett bolån, så behöver de resterande pengarna i så fall finansieras med ett privatlån.

Det är viktigt att vara medveten om att ett privatlån har en högre ränta och bör endast ses som ett komplement till sitt övriga kapital. Det är alltså inte att rekommendera att låna till hela kontantinsatsen. Detta eftersom det finns en risk att bostaden har minskat i värde när man ska sälja den, vilket gör att man då får kvar en skuld om bostaden är för högt belånad.

Privatlån för att köpa bil

Billån har i regel hårdare krav än ett privatlån. Detta eftersom ett billån har bilen som säkerhet. Det gör att man oftast begränsas till att köpa bilen hos en bilhandlare, samt att betala en kontantinsats på 20% av bilens pris. Detta gör att det finns tillfällen då det lämpar sig bättre att finansiera sitt bilköp ett privatlån istället. Tar man om ett privatlån blir man inte begränsad, utan kan köpa vilken bil man vill.

Nackdelen är att privatlån har en högre ränta än billån, eftersom billånet har bilen som säkerhet. Därför passar det bäst att köpa en bil med privatlån när bilen är begagnad. Ska man köpa en ny bil eller en bil för flera hundratusen så rekommenderas det att finansiera köpet med ett billån istället.

Privatlån utan fast inkomst

Det kan uppstå tillfällen då man behöver låna pengar utan fast anställning. Som tur är så behöver det inte vara ett hinder för att bli beviljad ett privatlån. Faktum är att majoriteten av alla långivare har ett inkomstkrav på 100 000 – 120 000 kronor per år. Vilket ger ett snitt på 10 000 – 12 000 per månad. Det gör att det är möjligt att låna pengar trots att man har en oregelbunden inkomst så länge den överstiger minimikravet över helåret.

Dock så kan det vara så att man inte får låna lika mycket pengar som om man hade jobbat heltid.