Renoveringslån

Att renovera huset är något som är väldigt roligt och ofta välbehövligt att göra med jämna mellanrum. Vissa renoveringar kommer man inte undan om man vill att huset ska fortsätta vara i bra skick, men andra renoveringar är rent estetiska eller man kanske är sugen på att bygga om en del av huset till något helt annat.

Problemet är bara att även mindre renoveringar har en tendens att snabbt dra iväg i pris – och är det en större renovering brukar det inte vara en kostnad man är sugen på att betala i en klumpsumma. Det kan också vara så att man inte har möjlighet att betala hela renoveringen direkt och oavsett vilken anledningen är, finns det alltid möjlighet att låna till renovering.

Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är ett lån som du tar för att ha möjlighet att bekosta renoveringar i din bostad. Även om renoveringslån är ett allmänt vedertaget begrepp, är det oftast privatlån man pratar om när det kommer till att ansöka om lån för renoveringar.

Detta är också det vanligaste sättet att bekosta sin renovering, även om det också finns andra lånetyper att överväga.

Den som har betalat av en del av sitt bolån eller som har ett hus vars värde har stigit i förhållande till storleken på bolånet, kan ha möjlighet att använda sitt bolån för att renovera. Detta görs genom att en ny värdering på huset genomförs och därefter kan låntagaren få möjlighet att låna upp bolånet igen, tills att det når en maximal belåningsgrad om upp till 85 procent av bostadens värde.

Detta var vanligare förr när bankernas regler gällande bolån var mer generösa, men idag har dessa stramats åt ganska rejält och att höja upp bolånet har blivit något svårare för konsumenterna.

Den som ändå tänkt använda sitt bolån för att bekosta renoveringen bör vara medveten om att om det blir så att ytterligare pantbrev behöver tas ut, så tillkommer en kostnad även för dessa. Ett pantbrev kostar normalt sett 2 % av den summa du utökar ditt bolån med.

Om du däremot redan har uttagna pantbrev som täcker den summa du väljer att belåna upp huset till, så kommer du inte behöva betala för dessa en ytterligare gång naturligtvis.

Renoveringslån med låg ränta?

Om du har tänkt att ansöka om ett privatlån för att använda till renovering kan vi rekommendera att du använder dig av en så kallad låneförmedlare. En låneförmedlare har ett samarbete med en lång rad olika långivare vilket ökar dina chanser för att få ett lån med goda villkor.

Att ansöka om lån via en låneförmedlare kan skilja sig åt något från aktör till aktör, men i korthet ser grunderna ut så här:

1. Du gör en låneansökan hos en låneförmedlare. I ansökan får du fylla i önskat lånebelopp, önskad återbetalningstid samt dina nuvarande ekonomiska förhållanden.

2. Du fyller i dina personuppgifter och en låneansökan görs. I samband med denna kommer en kreditupplysning tas från UC för att säkerställa att du faktiskt har de ekonomiska medlen för att kunna återbetala ditt lån utan att detta drabbar din ekonomi på ett negativt sätt.

3. Din ansökan tillsammans med kreditupplysningen skickas ut till alla de långivare som förmedlaren har knutna till sig – ofta rör det sig om runt ett tjugotal olika aktörer, men det finns låneförmedlare som har både fler och färre samarbetspartners. Varje långivare granskar din ansökan och väljer om de vill erbjuda dig ett lån eller avslå din ansökan.

4. Dina låneerbjudanden ramlar in och du kan sätta igång att jämföra dessa sinsemellan för att hitta vilket lån som har de mest fördelaktiga villkoren för just dig och din ekonomi.

5. Du väljer en aktör och signerar dennes låneerbjudande. Lånet betalas ut och beroende på långivare har du pengarna på kontot inom allt ifrån en till några dagar.

Att tänka på när du ansöker om renoveringslån

Att du ska jämföra långivare för att hitta lånet med de för dig bästa villkoren har vi redan diskuterat, men det finns även vissa andra aspekter som är väldigt viktiga att ha i åtanke när du ansöker om lån för att renovera din bostad.

Vissa renoveringar är kanske sådana man måste göra för att bostaden ska fortsätta vara i ett drägligt skick, men när det gäller rent estetiska renoveringar så bör man ha den ekonomiska aspekten i åtanke när man vill gör det.

Renoveringar kan ofta vara kostsamma och om man vet med sig att man tänker sälja huset inom en överskådlig framtid kan det vara värt att räkna på om renoveringen kommer att löna sig. Det är ju kanske inte så jätteroligt att stå och betala på en renovering för ett hus som man redan sålt. Om renoveringen däremot kan ses som en investering som kommer att höja husets värde så är det absolut en annan femma.