Svårt att få lån?

Idag är det allt fler svenskar som hamnar i skuldfällan. Det kan bero på flera olika saker, exempelvis att det är så enkelt att få snabblån. En annan anledning kan vara att man spenderar mer pengar än vad man har råd med. Det kan givetvis också bero på att man varit med om tråkiga upplevelser, exempelvis sjukdom utomlands, som resulterat i skulder.

Om du har svårt för att få lån har du med stor sannolikhet låg kreditvärdighet. Har du dessutom betalningsanmärkningar sänker det din kreditvärdighet ytterligare. Det betyder däremot inte att det är omöjligt att få lån. I den här artikeln går vi igenom hur du kan bli beviljad lån trots låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar.

Vad är låg kreditvärdighet?

Låg kreditvärdighet innebär att en konsument eller näringsidkare inte har skött sina ekonomiska åtaganden på rätt sätt. Oftast handlar det om att du inte betalat dina fakturor i tid. Låg kreditvärdighet kan också bero på att du har många lån eller andra utgifter. En låg månadsinkomst kan också påverka din kreditvärdighet negativt.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning uppstår om du blir väldigt försenad med att betala en skuld eller annan faktura. Vid utebliven betalning får du oftast en påminnelse av fordringsägaren, men om även den uteblir skickas ärendet till inkasso. Om du inte betalar då heller skickas skulden till Kronofogden. Det är i det skedet som du kan få en betalningsanmärkning. En sådan anmärkning sänker din kreditvärdighet, eftersom den tyder på att du inte skött dina betalningar tidigare.

Kan man få lån trots låg kreditvärdighet?

Tidigare var det väldigt svårt att få lån om man hade låg kreditvärdighet. Det gäller framförallt om man även råkade ha en betalningsanmärkning. Idag är det däremot inte riktigt lika illa. Det finns många långivare som erbjuder lån till konsumenter med sämre ekonomi. Dessutom finns det långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar. Med andra ord är det fullt möjligt att låna även om din kreditvärdighet inte är den bästa.

Så får du lån trots låg kreditvärdighet

Som nämnt har du idag ganska goda chanser att få lån även om du har sämre kreditvärdighet. Det innebär däremot inte att det inte ställs särskilda krav på dig. Alla personer som ansöker om lån måste uppfylla vissa grundläggande villkor. Har du låg kreditvärdighet finns det dock ytterligare aspekter som långivarna tar i beaktande. För att bli beviljad ett lån rekommenderar vi att du följer stegen nedan.

1. Ha en god inkomst
En förutsättning för att du ska få ett lån är att ha god ekonomi. Många långivare kan ha förståelse för att du tidigare haft ekonomiska problem, men för att låna ut pengar vill de se att din situation är bättre idag. Därför är det viktigt att du arbetar, helst på heltid, och att du har en så bra lön som möjligt. Du behöver inte ha någon skyhög inkomst, men notera att a-kassa, studiemedel eller liknande inte räknas som lön.

2. Samla lån och krediter
Utöver att ha en god inkomst är det viktigt att du hanterar dina befintliga lån på ett bra sätt. Det bästa är om du kan betala av samtliga innan du ansöker om nya lån. Undantaget är om du har studielån eller bolån. Om du inte har möjlighet att betala av dina lån och krediter är ett tips att samla dem. Du kan ansöka om ett samlingslån som täcker alla mindre lån. Då betalar du mindre i ränta, samtidigt som det blir enklare att hålla reda på dina betalningar. Dessutom visar du för banker och andra långivare att du är mån om att ha en ordnad ekonomi.

3. Undvik köp via faktura och avbetalning
Köp via faktura eller avbetalning räknas som köp på kredit. Något som många konsumenter inte är medvetna om är att det tas en kreditupplysning varje gång man ansöker om att betala på de sätten. Många kreditförfrågningar skadar din kreditvärdighet, så det är något du bör undvika till varje pris. Bestäm dig för att bara handla när du har råd att betala kontant för produkten ifråga, annars är det bättre att vänta tills du hunnit spara ihop pengarna.

4. Undvik onödiga lån och krediter
Om du har låg kreditvärdighet rekommenderas det i första hand att du undviker att ta nya lån. Undvik framförallt snabblån och krediter, eftersom de oftast kommer med höga räntor. Genom att undvika smålån som du kanske egentligen inte behöver förbättrar du dina chanser att få låna till något viktigt, exempelvis en bostad. Ju mer sällan du ansöker om lån, desto större är chansen att du blir beviljad när du väl ansöker.

5. Låna med en medsökande
Att ha en medsökare ökar dina chanser att få lån. Du kan dessutom få en lägre ränta att betala än om du ansöker själv. Medsökanden bör vara en person med god ekonomi som du har förtroende för.